Elektrostatik Filtrenin Yağ Yangınlarındaki Önemi

Mutfaklarda en sık yaşanan kazalardan biri de yağ yangınlarıdır. Endüstriyel mutfaklarda yağ yangınlarının çıkması adeta an meselesi olabiliyor. Bunun nedeni ise yağın 280 °C ila 300 °C arasında bir ısıya ulaştığında kendiliğinden alev alabilme özelliğinin olmasıdır. Sanayi tipi mutfaklarda pişirme malzemeleri arasında en sık kullanılan yağ çeşitleridir ve bu da yangın tehlikesinin her daim geçerli olduğu anlamına gelir.

Kızgın yağın çok kısa bir sürede alev almasının yanı sıra bu alevin kısa zamanda büyüyebiliyor olması da göz ardı edilemeyecek kadar önemli bir risktir. Mutfak çalışanları için hayati tehlike de doğuran bu yağ yangınları genellikle sıcak yağ buharının yükselmesi ve havaya karışması neticesinde kendiliğinden yanması ile çıkıyor. Kimi zaman kızgın yağın sadece hava ile temas eden bölümünde de alev çıkabiliyor. Peki, elektrostatik filtre kullanmanın yağ yangınları ile arasında bir ilişki var mı?

Elektrostatik Filtreler Yağ Yangını Riskini Azaltır!

Özel bir teknolojiyle geliştirilen ve geleneksel filtre çeşitlerinden çok daha farklı bir donanıma sahip olan elektrostatik filtreler mutfaklardaki yağ yangını riskini önemli düzeyde azaltıyor. Çünkü bu filtreler yağ, is, toz ve buharı etkin bir filtreleme işleminden geçiriyor. Bu güçlü filtrasyon neticesinde yağ parçacıklarının bacaya, havalandırma kanallarına, mutfakta mevcut olan cihaz ve ekipmanlara yapışması önlenmiş oluyor. Elektrostatik filtreler gözle görünmeyecek kadar küçük yağ damlacıklarının dahi yapışmasını önleyebiliyor. Bu sayede yağ yangını riskini de azaltmış oluyor.

Mutfaklarda çıkan yağ yangınlarının önlenemediği durumlarda da elektrostatik filtrelerin faydasının net bir şekilde görülebildiğini belirtmeliyiz. Çünkü yangın başlamış olsa dahi yağ parçacıkları aracılığı ile hızla büyümesi önleniyor. Mutfağın yağ parçacıkları ve partiküllerden arındırılmış olması nedeniyle alevlerin büyümesinin de önüne geçilmiş oluyor. Haliyle yükselen bir alevin hava ile teması kesilerek kısa zamanda etkin bir şekilde söndürülmesi mümkün hale geliyor.

Sadece yangın riski açısından bakıldığında dahi profesyonel mutfaklarda mutlaka elektrostatik filtre kullanılması gerektiği sonucuna varabiliriz. Yangının su ile söndürülmesi mümkün olmaz. Çünkü su damlaları yağ parçacıklarına yapışır ve anında buharlaşma meydana gelir. Bu sırada tanecikler etrafa da yayılır ve bu da alevlerin bir saniyede etrafa sıçraması anlamına gelir. Dolayısıyla mutfaklarda yağ yangınlarını söndürmede asla su kullanılmamalıdır.

Yapılması gereken ise öncelikle mutfaktaki davlumbaz gibi cihazlar için mutlaka yeni nesil elektrostatik filtrelerin kullanılması olmalıdır. Eğer buna karşın yangın çıkarsa su yerine alevin hava ile temasını kesme yöntemi tercih edilmelidir.

 

Bir yanıt yazın