Elektrostatik filtre (Electrostatic Precipitatör) çeşitlerinin sahip olduğu performansı tam olarak sergileyebilmesi için temiz havaya ihtiyacının olduğu unutulmamalıdır. Temiz hava girişinin kesilmesi durumunda bu filtrelerin ortamdaki temiz hava dengesini sağlaması mümkün olmaz. Hatta kısıtlı oranda temiz hava girişi söz konusu olduğunda dahi elektrostatik filtrelerin performans kaybı yaşaması söz konusu olabilir.
Genellikle bu filtrelerin kullanıldığı yerlerde ve kurulumun yapıldığı cihazlarda temiz hava girişi tamamen doğal yollarla meydana gelir. Ancak endüstriyel mutfaklar ya da bazı imalat alanları gibi ortamlarda doğal yolla temiz hava girişinin sağlanması her zaman mümkün olamıyor. İşte bu sorunun mutlaka temiz hava girişi sağlayan sistemlerle çözülmesi gerekiyor.
Ortamdaki temiz hava dengesinin sağlanabilmesi için sanayi tipi bir mutfaktaki davlumbazda kullanılan elektrostatik filtrelerden bir örnek verelim. Davlumbazın 10.000 m³/h emiş debisine sahip olduğunu varsayalım. Bu davlumbazda kullanılan elektrostatik filtrenin ortamda temiz hava dengesi sağlaması ve bu dengeyi koruması için ihtiyacı olan temiz hava girişinin minimum 8.000 m³/h olması gerekiyor. Bunun altında bir temiz hava girişi söz konusu olduğunda cihazın maksimum performans göstermesi mümkün olmayacaktır. Aynı zamanda verimli bir şekilde kullanımı da söz konusu olamaz.
Cihazın verimliliğinin düşmesi durumunda ortamda istenmeyen koku, toz, duman ya da havada partiküller bulunması gibi bir tablo ortaya çıkabilir. Nedeni ise son teknoloji harikası bir elektrostatik filtre kullanılıyor olsa dahi cihaza sağlıklı bir temiz hava akışının sağlanamıyor olmasıdır. Özellikle yoğun kullanılan cihazlarda bu durumun daha fazla önem taşıdığını belirtmeliyiz.
Atölyelerde, imalathanelerde ya da sanayi tipi mutfaklarda yoğunluk olduğunda bir süre sonrasında içerdeki hava azalıyor. Haliyle kullanılan davlumbaz ya da benzeri cihazın performansı düşüyor ve filtrenin de havayı süzme kapasitesinde belirgin bir azalma meydana geliyor. Bu açıdan bakıldığında ortamdaki temiz hava girişinin istenen seviyede olmasının önemi daha net anlaşılacaktır. Sadece temiz hava girişinin azalmasından kaynaklı olarak hem elektrostatik filtre hem de cihazın performansı düşer, verimlilik azalır ve dolayısıyla elektrostatik filtrenin avantajlarından tam olarak faydalanma konusunda da sıkıntılar yaşanır.
Temiz Hava Dengesinin Avantajları
Bu noktada akıllara gelen soru, temiz hava girişinin yeterli olması ve ortamda temiz hava dengesinin sağlanması durumunda ne gibi avantajlardan faydalanılacağı oluyor. Bu sorunun yanıtlarından ilki ortamda istenmeyen hava dalgalanmalarının yaşanmayacak olmasıdır. Aynı zamanda kullanılan cihazın ve filtrenin başlangıç aşamasında sunduğu debiler de kullanım süresi boyunca geçerli olur. Son olarak temiz hava dengesinin sağlanması, duman filtrasyonunun da etkin bir biçimde gerçekleşmesini sağlar.