Günümüzde havalandırmanın insan sağlığı açısından ne kadar önemli bir unsur olduğu çok daha iyi biliniyor. Özellikle çalışma sahalarının havalandırması, belirli kriterleri karşılıyor olmalıdır. Kapalı bir alandan ortama temiz havanın salınması için kirli havanın belirli filtreleme işlemlerinden geçirilmesi gerekir. Bu sayede kirli hava içinde barındırdığı toz, partikül, yağ damlacıkları, is ve dumandan arındırılır, temiz bir şekilde ortama salınır.
Havalandırma sistemleri bundan kısa bir süre öncesine kadar sadece kısıtlı alanlarda kullanılıyordu. Hastanelerde, alışveriş merkezlerinde, restoranlarda kullanılıyor olmaları ise insan sirkülasyonunun aşırı yoğun olmasıydı. Ancak günümüzde havalandırma sistemlerinin her alanda bulunması ve kullanılması gerektiği çok daha iyi biliniyor. Özellikle hava kirliliğinin belirli bir seviyenin üzerinde olduğu alanlarda mutlaka yeni nesil havalandırma sistemlerinin tercih edilmesi gerekiyor.
Yeni nesil havalandırma sistemleri spor salonları, ofisler, oteller, mağazalar, tiyatro ve sinema salonları, okullar gibi pek çok alanda kullanılabiliyor. Hatta mekanın büyüklüğüne ve hava kirliliğinin oranına bağlı olarak en uygun kapasiteye sahip yeni nesil havalandırma sistemlerinin tercih edilmesi de mümkündür. Çünkü bu ürünler pek çok farklı model ile kapasite seçeneği sunuyor. Bu sayede ihtiyaca uygun olan havalandırma sistemlerinin tercih edilmesi de mümkün hale geliyor.
En yeni teknolojilerle geliştirilen havalandırma sistemlerinin çalışma prensibi dikkate alındığında iki farklı kategoride incelendiğini söyleyebiliriz. Bunların ilki egzoz hava tahliyesinde aspiratör olan modellerdir. Taze hava beslenmesinde vantilatör sistemlerinin kullanıldığı hava temizleme üniteleri de mevcut. Taze hava uygulamalarında kullanılabilecek pek çok sistem bulunuyor. Bu sistemler arasında en güçlü performansa sahip olanlar tercih ediliyor.
Yeni nesil havalandırma sistemlerinin ön plana çıkan özelliklerinden biri de cihazların giriş aksamına entegre edilen filtrelerdir. Toz için G4 filtreler, mikrop ve bakteriler için UV-C filtreler gibi çeşitli filtre çeşitleri kullanılıyor. İnsan sağlığına zararlı olan biyolojik bazı maddelerin filtrasyonunda tercih edilen ise genellikle hepa filtre çeşitleri oluyor. Böylelikle mekanda havayı kirleten faktörlerin neler olduğuna bağlı olarak en uygun filtre çeşitlerinin tercih edilmesi de mümkün hale geliyor.
Sulu sistem filtreler, elektrostatik filtreler, egzoz uygulamalarında aktif karbon kok tutucu filtreler ya da metal yağ tutucu filtreler gibi filtre çeşitlerinin tek bir sistemde bir arada kullanılması da mümkündür. Bu sayede havadaki kirin, isin, dumanın ve havayı kirleten diğer partiküllerin tek bir hava temizleme sistemi ile tamamen temizlenmesi mümkün olabilir. Yeni nesil havalandırma sistemleri artık bu ürün seçeneklerini de kullanıcılarla buluşturuyor.